ОЗИМА М’ЯКА ПШЕНИЦЯ Наталка
ОРИГІНАТОР: ІФРГ НАН України, МІП ім. В.М. Ремесла
НААН України.
ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИН
УКРАЇНИ на 2010 рік для вирощування у поліській, лісостеповій та степовій зонах
України.
БІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ : середньорослий,
середньоранній, вегетаційний період 280 - 287 днів. Стійкий до вилягання.
Зимостійкість підвищена, сорт посухостійкий. Стійкий до ураження борошнистою
росою та середньостійкий до ураження бурою листковою іржею. Стійкий до
проростання зерна в колосі та осипання. Різновидність – еритроспермум.
ЯКІСТЬ ЗЕРНА : борошномельні та
хлібопекарські властивості відмінні. Зерно сорту Наталка містить 14,5 – 16,3%
білка, 31,7 – 33,9% сирої клейковини, сила борошна 324 – 573 а. о., об’єм хліба
із 100 г борошна 1170 – 1440 мл, загальна оцінка хлібопекарських якостей 8,5 –
8,9 бала. Віднесений до надсильних пшениць, відмінний поліпшувач. Борошно цього
сорту варто використовувати для випікання хлібних виробів високої якості.
ГОСПОДАРСЬКІ ОЗНАКИ: середня
урожайність сорту Наталка складала 84,0 ц/га, що на 4,9 ц/га перевищує
врожайність стандарту.
Урожай зерна
в Державному сортовивченні (2007-2009 рр.) у 65 сортодослідах становив 50,3 –
93,6 ц/га.
Суттєві
прибавки урожаю сорту Наталка до національного стандарту – 5,0–26,4 ц/га
отримано у 23 сортодослідах, у т.ч. прибавки 10,0–26,4 ц/га – у 11
сортодослідах, 15 областей України, що охоплюють зони Степу, Лісостепу та
Полісся .
Максимальний урожай сорту 93,6 ц/га
одержано в Хмельницькому державному центрі експертизи сортів рослин
Хмельницької області
АГРОТЕХНІЧНІ ВИМОГИ: сорт універсального типу використання. Його можна
розміщувати по всіх попередниках, застосовуючи інтенсивні технології з
внесенням оптимальних доз мінеральних добрив. На високих фонах мінерального
живлення для запобігання виляганню необхідно вносити ретарданти.
Норма висіву
насіння 4,5-5,5 млн схожих зерен на 1 га залежно від зони та волого-
забезпечення.
|